Dryvitozás, homlokzati hőszigetelés

Kíváncsi, hogy miért fontos a hőszigetelés? Ahhoz, hogy mindig komfortosan érezzük magunkat otthonunkban, szükséges a stabilan optimális hőmérséklet fenntartása.

Megfelelő hőszigetelés hiányában az otthonunk hőmérséklete állandóan ingadozik, kellemetlenül hideg lehet télen, míg nyáron rekkenő hőség fogadhat minket. A megfelelő szigetelés kiválasztásával, valamint annak kivitelezésével optimális hőmérsékletet teremthet otthonában. Nem szabad elfelejteni, hogy a folyamatosan növekvő energia árak mellett, a hőszigetelésre fordított pénz rövid időn belül megtérül.

Néhány érv a hőszigetelés mellett:

 • fűtési költségeink jelentősen csökkennek
 • a lakóklímát kedvezően befolyásolja, megteremtve a hőmérséklet és a relatív páratartalom összhangját. Optimális esetben az otthonunkban 40-60% körüli a páratartalom, és 19-22°C körüli a hőmérséklet.
 • megakadályozza az épület fizikai károsodását (penészesedés, páralecsapódás)
 • nem utolsó sorban pedig a kevesebb tüzelőanyag felhasználásának köszönhetően, kevesebb lesz az általunk kibocsátott káros anyag, ami tisztább levegőt eredményez.


A legismertebb homlokzati hőszigetelési fajták:

 • homlokzati hőszigetelő vakolat
 • polisztirol hőszigetelő lemez vékony vakolattal
 • perforált polisztirol hőszigetelő lemez vékony vakolattal
 • hőszigetelő kőzetgyapot vékony vakolattal


Mielőtt elkezdenénk a homlokzati hőszigetelést, döntsük el, mi a célunk a VÉGEREDMÉNNYEL. Amennyiben nem akarunk átépíteni, vagy szerkezeti módosításokat végrehajtani otthonunkon, akkor a hőszigetelésre koncentráljunk, és ne a passzívházak felépítésére, és azok hőszigetelésére.
Nem árt, ha hozzáértő szakemberek a munka elkezdése előtt is jelen vannak, mert nem mindegy az sem, milyen anyagot választunk a hőszigeteléshez. Más-más típusú szigetelőanyag szükséges az ytongra, a téglára, a vasbetonra, és más típusú szigetelő anyag kell pl. a régi fajta téglára.
Jó ha tudjuk, hogy a hőszigetelő lapok ára csak egy része a költségünknek, mert emellett számolnunk kell még különböző kiadásokkal.
A költséghez hozzájön még a munkadíj, illetve különböző járulékos költségek pl. dűbel.
Vegyük figyelembe, hogy egy kétszintes családi ház szigeteléséhez, szükségünk lesz állványzatra. Az állványzat kölcösnzése, felállítása sem egyszerű dolog, így ha belegondolunk, sokkal inkább megéri ha szakembert hívunk, mint mi magunk csináljuk a munkát.
Sokszor előfordul, hogy hozzáértő szakember bevonása nélkül tervezik meg a hőszigetelést, és nem megfelelő szigetelést választanak, vagy pénztárcájukhoz mérten, a legolcsóbb szigetelőanyagra esik a választásuk, ami valójában nem megfelelő számunka, csak az ára az ami nagyon szinpatikus.
A munka elkezdését meg kell előznie egy nagyon alapos felmérésnek, ahol a megfelelő sziogetelőanyag kiválasztásr akerül, ahol a megfelelő technológiát kiválasztják, ahol hőkamerával megkeresik a hőhidakat, és ahol megállípítják, hogy a nyílászárók alkalmasak -e, vagy célszerű a hőszigetelést a nyílászáról cseréjével kezdeni.
Általában 10 vagy 12 cm vastagságú szigetelőanyagot ajánlunk, mert ez a vastagság normális időn belül megtérül, és elégséges szokott lenni házunk hőszigeteléséhez. Lehet vastagabb is a szigetelőanyag, de lassabban térül meg, és vastagabb méretnél a hatásfok nem egyenes arányban növekszik.

Milyen szempontok szerint nézzük meg a szigetelőanyagokat?

 • Vastagság
 • hővezetés
 • nedvességfelvétel
 • szilárdság
 • hőállóság
 • páraáteresztés
 • sűrűség

A páraáteresztés egy nagyon fontos dolog, mert a hőszigetelés után a pára a hidegebb oldal felé akar menni, így kicsapódik. Ezért fontos, hogy a pára el tudjon távozni, különben othonunkban károk keletkezhetnek. Tökéletes a páraelvezetése a kőzetgyapotnak, így a kőzetgyapott kimondottan alkalmas a szigetelésre.